Een goede ontwikkeling van de darmmicrobiota is essentieel voor de gezondheid. Verstoring ervan kan leiden tot chronische problemen.
De menselijke darmen worden bewoond door miljarden micro-organismen die samen de darmmicrobiota vormen. Het grootste deel ervan bestaat uit bacteriën en daarnaast leven er in de darmen ook virussen, gisten en schimmels. Tijdens de geboorte, of mogelijk al in de baarmoeder, beginnen deze micro-organismen de darmen te koloniseren. Na een paar jaar heeft de darmmicrobiota zich gevormd en deze verandert bij gezonde mensen nauwelijks meer gedurende de rest van het leven.
De darmmicrobiota speelt een belangrijke rol bij de gezondheid. Zo gaat de kolonisatie van de darmen hand in hand met de ontwikkeling van het immuunsysteem. Ook dragen darmbacteriën bij aan de vertering van voedsel, het beschermen van het lichaam tegen indringers en zelfs bij het reguleren van onze stemming. Een gezonde darmmicrobiota bevat miljarden bacteriën van veel verschillende soorten. Wanneer de darmmicrobiota zich niet goed kan ontwikkelen, kan dit leiden tot chronische gezondheidsproblemen, zoals allergieën, diabetes en darmontstekingsziekten. Ook op latere leeftijd kan de darmmicrobiota verstoord worden, bijvoorbeeld door medicatie als antibiotica, waardoor het risico op aandoeningen toeneemt. Een dergelijke verstoring, waarbij er lagere aantallen en minder verschillende bacteriën in de darmen voorkomen, wordt dysbiose genoemd. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij veel chronische aandoeningen vaak sprake is van dysbiose. Een goede ontwikkeling van de darmmicrobiota en het voorkomen van verstoringen op latere leeftijd is daarom essentieel voor de gezondheid.