Overzicht themapagina’s

Bent u op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Om het voor u overzichtelijk te maken, zijn hier per onderwerp de belangrijkste onderzoeken en gerelateerde informatie bij elkaar gezet. Deze pagina’s worden continu aangevuld met de nieuwste artikelen en onderzoeken.

Onderwerpen

Probiotica: het patiëntenperspectief
4
October
2021

De belangstelling voor probiotica groeit al jaren, niet alleen bij consumenten maar ook bij zorgprofessionals. Ook de hoeveelheid onderzoeken die gedaan worden naar probiotica stijgt ieder jaar. Alleen al in 2020 zijn er meer dan 4.000 onderzoeken met probiotica gepubliceerd. Deze laten zien dat probiotica een positieve rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de gezondheid. In veel van de onderzoeken wordt echter vooral gekeken naar klinische uitkomstmaten. Succesvolle implementatie van probiotica in de dagelijkse praktijk hangt echter ook af van de mate waarin zij voorzien in specifieke behoeften van de gebruiker. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan hoeveel energie iemand dagelijks ervaart.

De laatste jaren zijn er dan ook diverse onderzoeken verschenen die laten zien dat probiotica niet alleen klinische parameters kunnen beïnvloeden, maar tevens in staat zijn om het algehele welbevinden en de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo onderzocht het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam onlangs met een retrospectief onderzoek de ervaring van gebruikers met vier indicatiespecifieke probiotische formuleringen van Winclove.

Lees Meer
Allergie & Eczeem
10
June
2021

Het aantal mensen met een allergie of atopisch eczeem neemt wereldwijd toe. Hierbij spelen niet alleen erfelijke factoren een rol, maar ook omgevingsfactoren. Zo zou een te hygiënisch leven een rol kunnen spelen bij het ontstaan van allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Krachtige schoonmaakmiddelen en een grotere voedselveiligheid zorgen ervoor dat we veel minder met ziekmakende bacteriën in aanraking komen. En ook de verstedelijking draagt eraan bij dat we minder contact hebben met allerlei soorten bacteriën, zoals bodembacteriën. Daarnaast hebben diverse onderzoeken laten zien dat ook het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd het risico op het ontwikkelen van onder meer allergische aandoeningen vergroot.

Contact met bacteriën speelt in de eerste levensjaren een rol bij de ontwikkeling en afstelling van het immuunsysteem. Bacteriën in de darmen kunnen stoffen produceren waar het immuunsysteem op reageert. Zo leert het immuunsysteem wanneer het wel of geen afweerreactie moet geven. Een lagere blootstelling aan diverse bacteriën of een verstoring van de darmbacteriën door medicijnen kan ervoor zorgen dat dat immuunsysteem gaat reageren op onschuldige stoffen, en er uiteindelijk een allergie ontstaat. Bepaalde soorten probiotica kunnen, net als de eigen darmbacteriën, helpen om het immuunsysteem beter af te stellen, en kunnen zo de allergische reactie beïnvloeden.

Lees Meer
Antibiotica
17
November
2020

Antibiotica heeft sinds de ontdekking vele levens gered. Maar er is er ook een keerzijde: Antibiotica maakt niet alleen de ziekteverwekker kapot, ze doden ook de goede bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid. Dit kan op korte termijn leiden tot de ontwikkeling van diarree, maar op lange termijn tot een verhoogde gevoeligheid voor (her)infecties, met nieuw antibioticagebruik als gevolg. Vroegtijdig en veelvuldig gebruik van antibiotica is geassocieerd met een verhoogd risico op bijvoorbeeld allergieën, overgewicht en metabole aandoeningen, IBS en IBD. Veelvuldig antibioticagebruik zorgt tevens voor een toenemende kans op resistentie, waardoor antibiotica niet meer goed werken.

Deze nadelige gevolgen komen voor in alle leeftijdsgroepen. Zo beïnvloedt antibiotica bij zuigelingen de ontwikkeling van de darmmicrobiota. En bij ouderen kan antibiotica juist zorgen voor toenemende kwetsbaarheid. Een groot aantal onderzoeken heeft inmiddels laten zien dat bepaalde soorten probiotica het risico hierop kunnen verlagen.

Lees Meer