Overzicht themapagina’s

Bent u op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Om het voor u overzichtelijk te maken, zijn hier per onderwerp de belangrijkste onderzoeken en gerelateerde informatie bij elkaar gezet. Deze pagina’s worden continu aangevuld met de nieuwste artikelen en onderzoeken.

Onderwerpen

Allergie & Eczeem
10
June
2021

Het aantal mensen met een allergie of atopisch eczeem neemt wereldwijd toe. Hierbij spelen niet alleen erfelijke factoren een rol, maar ook omgevingsfactoren. Zo zou een te hygiënisch leven een rol kunnen spelen bij het ontstaan van allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Krachtige schoonmaakmiddelen en een grotere voedselveiligheid zorgen ervoor dat we veel minder met ziekmakende bacteriën in aanraking komen. En ook de verstedelijking draagt eraan bij dat we minder contact hebben met allerlei soorten bacteriën, zoals bodembacteriën. Daarnaast hebben diverse onderzoeken laten zien dat ook het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd het risico op het ontwikkelen van onder meer allergische aandoeningen vergroot.

Contact met bacteriën speelt in de eerste levensjaren een rol bij de ontwikkeling en afstelling van het immuunsysteem. Bacteriën in de darmen kunnen stoffen produceren waar het immuunsysteem op reageert. Zo leert het immuunsysteem wanneer het wel of geen afweerreactie moet geven. Een lagere blootstelling aan diverse bacteriën of een verstoring van de darmbacteriën door medicijnen kan ervoor zorgen dat dat immuunsysteem gaat reageren op onschuldige stoffen, en er uiteindelijk een allergie ontstaat. Bepaalde soorten probiotica kunnen, net als de eigen darmbacteriën, helpen om het immuunsysteem beter af te stellen, en kunnen zo de allergische reactie beïnvloeden.

Lees Meer
Antibiotica
17
November
2020

Antibiotica heeft sinds de ontdekking vele levens gered. Maar er is er ook een keerzijde: Antibiotica maakt niet alleen de ziekteverwekker kapot, ze doden ook de goede bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid. Dit kan op korte termijn leiden tot de ontwikkeling van diarree, maar op lange termijn tot een verhoogde gevoeligheid voor (her)infecties, met nieuw antibioticagebruik als gevolg. Vroegtijdig en veelvuldig gebruik van antibiotica is geassocieerd met een verhoogd risico op bijvoorbeeld allergieën, overgewicht en metabole aandoeningen, IBS en IBD. Veelvuldig antibioticagebruik zorgt tevens voor een toenemende kans op resistentie, waardoor antibiotica niet meer goed werken.

Deze nadelige gevolgen komen voor in alle leeftijdsgroepen. Zo beïnvloedt antibiotica bij zuigelingen de ontwikkeling van de darmmicrobiota. En bij ouderen kan antibiotica juist zorgen voor toenemende kwetsbaarheid. Een groot aantal onderzoeken heeft inmiddels laten zien dat bepaalde soorten probiotica het risico hierop kunnen verlagen.

Lees Meer