19
July
2021

Gefermenteerde voeding zorgt voor subtiel verschil darmmicrobiota

Gefermenteede voeding bevat vaak probiotische bacteriën. Maar heeft dit ook effect op de darmmicrobiota?

Nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding wordt over het algemeen als gezond beschouwd en goed voor de microbiota. Maar er was tot nu toe weinig wetenschappelijk onderzoek waarin het effect van gefermenteerde voeding op de microbiota daadwerkelijk gemeten werd. In een nieuw onderzoek met 6811 deelnemers van het American Gut Project werd daarom gekeken of er verschil is in de microbiota van mensen die regelmatig gefermenteerde voeding eten en van mensen die dat niet of nauwelijks doen. Daarnaast werd een subgroep van 115 personen, die regelmatig gefermenteerde voeding nuttigden, 4 weken lang gevolgd. Hierbij werd bekeken wat de invloed is van gefermenteerde voeding op de samenstelling en functionaliteit van de darmmicrobiota

Vergelijking ‘consumers’ met ‘non-consumers’

De 6811 deelnemers werden onderverdeeld in ‘consumers’ als ze minimaal een keer per week gefermenteerde plantaardige voeding (kimchi, kombucha enz.) aten, en in ‘non-consumers’. Toen de darmmicrobiota van beide groepen werd vergeleken, bleken beide groepen evenveel verschillende soorten bacteriën in hun darmen hebben. Echter, de samenstelling van de darmmicrobiota van de consumers bleek subtiel maar significant te verschillen van die van non-consumers.

Onderzoek microbiota consumers

Vervolgens werd gekeken naar de samenstelling van de microbiota van de 115 personen die regelmatig gefermenteerde voeding nuttigden. Zij bleken specifieke bacteriën bij zich dragen die geassocieerd worden met gefermenteerde voeding, zoals verschillende soorten lactobacillen. Ook werden metabolieten aangetroffen die geassocieerd worden met een goede gezondheid. Metabolieten zijn stoffen die geproduceerd worden door bacteriën in de darmen en daardoor iets zeggen over de functionaliteit van de darmmicrobiota . De meest opvallende metabolieten waren vetzuren, met name geconjugeerd linolzuur. Dit geconjugeerde linolzuur, dat zeer waarschijnlijk afkomstig is van bacteriën, wordt geassocieerd met gezondheidsvoordelen, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Klein maar duidelijk effect op microbiota

Alles bij elkaar vonden de onderzoekers bescheiden, maar duidelijke signalen dat gefermenteerde voeding voor een subtiele verschuiving in de microbiota zorgt. Gezien de toegenomen belangstelling voor gefermenteerde voeding, is het volgens de onderzoekers interessant om verder te kijken naar de invloed hiervan op de gezondheid.

Referentie

Taylor, B C., F Lejzerowicz, M Poirel, J P. Shaffer, L Jiang, A Aksenov and R Knight. "Consumption of fermented foods is associated with systematic differences in the gut microbiome and metabolome." Msystems 5 (2020): e00901-19.

4
January
2021

Microbiota

darmen

Onderzoek