18
December
2019

Kerst met de schoonfamilie verandert je darmmicrobiota

Kerst doorbrengen met je schoonfamilie kan leiden tot veranderingen in de darmmicrobiota die gelinkt zijn aan depressie.

Kerst doorbrengen met je schoonfamilie kan leiden tot veranderingen in de darmmicrobiota die gelinkt zijn aan depressie.

Bezoek aan schoonfamilie is stressvol

De feestdagen kunnen een grote impact hebben op onze gezondheid. Boodschappen doen terwijl half Nederland in de supermarkt rondloopt, een nieuwe kerstoutfit scoren, een driesterrendiner koken, leveren allemaal behoorlijk wat stress op. Het meest stressvol is vaak bezoek van of aan de schoonfamilie. Dat dit invloed heeft op onze gezondheid is zelfs wetenschappelijk bewezen. (1) Maar het is nog niet duidelijk waar dit door komt.  

Onderzoek naar schoonouders en het effect op de darmmicrobiota

Omdat de darmmicrobiota een belangrijke rol lijkt te spelen bij zowel de fysieke als mentale gezondheid, voerde een groep Nederlandse onderzoekers een observationeel onderzoek uit naar de invloed van contact met de schoonouders tijdens de feestdagen op de darmmicrobiota. (2) Hiervoor werd gekeken naar een groep van 24 vrijwilligers, van wie er 16 op bezoek gingen bij hun schoonfamilie en 8 bij hun eigen familie.  

Grotere micobiële diversiteit bij eigen familie

Door ontlastingsmonsters genomen op 23 en 26 december met elkaar te vergelijken, werd duidelijk dat er een verschil was in microbiële biomarkers tussen de twee groepen. Bij de groep die kerst vierde met de schoonfamilie nam het aantal Rumincoccus-soorten toe. Hiervan is bekend dat zij gelinkt zijn aan psychologische stress en depressie. De mensen die de feestdagen doorbrachten met hun eigen familie, lieten daarentegen een grotere microbiële diversiteit zien. Dit komt vermoedelijk doordat ze meer fysiek contact hadden met hun familieleden. Dat is interessant, want een grotere diversiteit is een belangrijke voorspeller voor een goede gezondheid.  

Nooit meer kerst met schoonouders?

Voordat iedereen nu besluit nooit meer kerst met zijn schoonouders te vieren, moet er volgens de onderzoekers wel nog meer onderzoek verricht worden om te bepalen of de schoonfamilie echt een risicofactor vormt voor de darmmicrobiota en daarmee voor onze gezondheid. Want op basis van 24 vrijwilligers vallen er nog geen heel stevige conclusies te trekken.

Bronnen:

1. Mirza, R. Jenkins, Risk factors, prevalence, and treatment of anxiety and depressive disorders in Pakistan: systematic review . BMJ, 328 (2004), p. 794, 10.1136/bmj.328.7443.794
2. de Clercq, N. C., Frissen, M. N., Levin, E., Davids, M., Hartman, J., Prodan, A., ... & Nieuwdorp, M. (2019). The effect of having Christmas dinner with in-laws on gut microbiota composition. Human Microbiome Journal, 13, 100058.

Lees hier het onderzoek >>

4
January
2019

darmmicrobiota

Microbiele diversiteit

Kerst