18
December
2019

Probiotica ook goed voor bijen

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de inzet van probiotica bijenkolonies mogelijk voor ziektes kan behoeden.

Bijensterfte neemt wereldwijd, maar ook in Nederland flink toe. En dat is zorgwekkend. Maar er gloort hoop. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de inzet van probiotica bijenkolonies mogelijk voor ziektes kan behoeden.

Veel bijensterfte door ziekte Amerikaans vuilbroed

Honingbijen hebben het wereldwijd steeds moeilijker. En dat is zorgelijk, want zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van de bloemen van veel soorten fruit en groente. Zonder de bijen zal een groot deel van dit voedsel niet meer verbouwd kunnen worden. Een belangrijke oorzaak van de grootschalige bijensterfte is het gebruik van pesticiden. Hierdoor wordt het immuunsysteem van de bijen aangetast, waardoor zij vatbaar worden voor allerlei ziekten. Een van die ziekten, Amerikaans vuilbroed, wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. Deze tast het broedsel aan, waardoor uiteindelijk de hele kolonie sterft.  

Grote rol probiotica bij uitbannen van ziekteverwekkers

Omdat probiotica de giftige effecten van chemische stoffen zouden kunnen verminderen, mengden Canadese onderzoekers 12 dagen lang probiotica bestaande uit lactobacillen door het voedsel van enkele bijenkolonies. Tijdens het experiment bleek een van de controle-kolonies besmet te zijn geraakt met Amerikaans vuilbroed. Normaal gesproken slaat de ziekte razendsnel over op andere kolonies, maar de bijenvolken die meededen aan het experiment bleken beter bestand tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt en daardoor een grotere overlevingskans te hebben. Ook bleek de hoeveelheid pathogenen en de activiteit ervan in de probiotica-kolonies significant lager te zijn. Deze resultaten zijn hoopgevend. En de onderzoekers geloven dat probiotica – indien op een voldoende grote schaal geïmplementeerd – een grote rol kan spelen bij het uitbannen van ziekteverwekkers in een kolonie.

Bron

1. Daisley, B. A., Pitek, A. P., Chmiel, J. A., Al, K. F., Chernyshova, A. M., Faragalla, K. M., ... & Reid, G. (2019). Novel probiotic approach to counter Paenibacillus larvae infection in honey bees. The ISME journal, 1-16.

Lees hier het onderzoek >>

4
January
2019

probiotica

Bijen

Bijensterfte