30
December
2019

Probiotica verbeteren ziektegedrag bij chronische ontstekingsziekten

De meeste patiënten met een chronische ontstekingsziekte vertonen na verloop van tijd ziektegedrag.

De meeste patiënten met een chronische ontstekingsziekte, zoals reumatoïde artritis, ontstekingsziekten van de darm en chronische leverontsteking, vertonen na verloop van tijd ziektegedrag. Ziektegedrag zijn veranderingen van het normale gedrag in reactie op o.a. pijn en (lichamelijk) ongemak. Zo kan iemand vaker verzuimen van school of werk, of sociaal minder actief worden.

Invloed microbiota op hersenfunctie

Ziektegedrag ontstaat door veranderingen in het functioneren van de hersenen. Hoe deze ontstekingen precies leiden tot veranderingen in de hersenfunctie is nog grotendeels onbekend en daarom zijn er weinig therapieën om deze problematiek te behandelen. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat de microbiota invloed heeft op hersenfunctie en gedrag en dat dit ook beïnvloed lijkt te kunnen worden door probiotica.

Onderzoek met multispecies probiotica

Een recent onderzoek bij muizen met leverontsteking toonde aan dat inname van een multispecies probioticum leidt tot verbetering van ziektegedrag. Dit effect was onafhankelijk van veranderingen in de ernst van de leveraandoening. Dit duidt erop dat de afname van de mate van ziektegedrag niet het gevolg is van een lagere mate van ontsteking in de lever.

Afname ziektegedrag

Daarnaast bleek de behandeling met het probioticum niet te leiden tot een significante verandering in de samenstelling van de darmmicrobiota. Wel was de afname van het ziektegedrag onder andere geassocieerd met een afname van de activiteit van microgliacellen (een speciaal type macrofagen in het centraal zenuwstelsel) en veranderingen in de markers van systemische immuunactivatie, waaronder een afname van de hoeveelheid TNF-α in het bloed.

Verbetering kwaliteit van leven

Dit onderzoek laat zien dat de inname van probiotica een positief effect kan hebben op het ziektegedrag, zoals gebrek aan sociale activiteiten en lethargie, wat vaak samengaat met chronische ontstekingsziekten. Dit biedt nieuwe, therapeutische mogelijkheden voor het behandelen van dergelijke ziektegedrag, waardoor ook de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Referentie

1. D'Mello, Charlotte, et al. 2015

27
November
2016

Microbiota

Multispecies probiotica

Chronische ontstekingsziekte

Kwaliteit van leven