De darmen en de hersenen communiceren voortdurend met elkaar. Dit wordt de darm-hersenas genoemd. Op deze manier beïnvloeden het maagdarmkanaal en de hersenen elkaar. Zo worden bijvoorbeeld signalen uitgewisseld over hongergevoel of verzadiging of dat de darmen moeten gaan bewegen. Ook de darmbacteriën en de stoffen die zij produceren zijn betrokken bij de darm-hersenas. Daarom wordt tegenwoordig gesproken van de microbiota-darm-hersenas.
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de microbiota-darm-hersenas een rol speelt bij tal van hersenaandoeningen, maar ook bij aandoeningen aan het maagdarmkanaal. Bij zowel mensen met hersenaandoeningen als met maagdarmaandoeningen is veelal sprake van een afwijkende darmmicrobiota ten opzichte van gezonde mensen. Dit kan zorgen voor een verstoring van de darm-hersenas, wat weer invloed heeft op bijvoorbeeld gedrag, stemming of waarneming van pijn.
Het moduleren van de microbiota, bijvoorbeeld met probiotica, lijkt mogelijkheden te bieden om symptomen van hersenaandoeningen te verlichten.