12
October
2022

Koos Crul zag het leven niet meer zitten

Migrainepatiënten kunnen soms baat hebben bij probiotica: twee mensen vertellen over hun ervaringen.

Vier jaar geleden stond er in het magazine van Winclove Wetenschap, No Guts No Glory, een interview met enkele migrainepatiënten over hoe een multispecies probioticum hun leven veranderde. Nu vertellen zij hoe het met hen gaat.

 

“Als ik een revolver naast mijn bed had liggen, was ik allang dood geweest”

Vier jaar geleden had Koos Crul, een actieve pensionado die nog advies- en bestuurswerk doet, zoveel last van migraineaanvallen, dat hij het leven niet meer zag zitten. Wat hij ook probeerde, niets hielp. Zijn leven veranderde toen hij in aanraking kwam met probiotica. Indertijd vertelde hij dat hij lange tijd last had van migraine en dat hij van alles had geprobeerd om er vanaf te komen. Koos Crul: “Ziekenhuizen, artsen, pillen, acupunctuur, geen chocola meer, geen aardbeien, noem maar op, nooit heeft iets geholpen. Alleen de injecties Imigran hielpen goed tegen de pijn. Maar in mijn slechtste jaren had ik wel tot drie injecties per week nodig om te kunnen functioneren. Ik heb vaak tegen mijn vrouw en mijn omgeving gezegd: als ik een revolver naast mijn bed had liggen, dan was ik allang dood geweest. Op een gegeven moment wil je gewoon dood, zo’n geweldige hoofdpijn heb je. En die hoofdpijn komt op de meest rare momenten. Midden op de dag, in een vergadering, in de auto, echt dat je onderweg moet stoppen omdat je moet overgeven. En dan denk je: tja dit is dan mijn leven.”  

 

Probiotica veranderde zijn leven

In 2016 kreeg Koos Crul het advies om eens probiotica te proberen. “Na drie weken kwam ik erachter dat ik al drie weken geen hoofdpijn had gehad. De injecties die ik zeker vijf tot zes keer of zelfs meer keer per maand nam, zijn gereduceerd tot circa een of twee per maand. Het werkt gewoon. En mijn vrouw is ook blij, zij zegt dat ze haar man weer terug heeft!”  

 

Vier jaar later bijna geen last meer van migraine

Vier jaar later gebruikt hij sinds enige tijd de probiotica alleen nog incidenteel. “Als iemand mij nu vraagt ‘Ben jij migrainepatiënt’, dan zeg ik meestal ‘nee’, maar ik ga nooit een nacht van huis weg zonder dat ik mijn Imigran-injecties of een paar pillen bij me heb. Maar eigenlijk heb ik nooit meer migraine. Misschien twee keer per jaar of zo, in plaats van twee, drie keer in de week. De verbetering ten opzichte van vier jaar geleden is ongelooflijk. Toen ik met probiotica begon, werd het al vrij snel steeds minder. Ik heb mijn reguliere medicijnen nog, maar ik zag laatst een doosje dat bleek ver over de datum te zijn. Dus zo lang heb ik ze al niet gebruikt.

Probiotica heeft mij uitzonderlijk goed geholpen na een jarenlange lijdensweg. Op het ‘hoogtepunt’ kreeg ik zo’n 146 injecties in een jaar tegen de migraine. Vier jaar geleden, bij het vorige interview, gebruikte ik al twee jaar probiotica. Toen waren de migraineaanvallen teruggebracht van twee, drie keer per week naar twee keer per maand, maar gebruikte ik ook nog twee keer per maand Imigran-injecties. Die injecties gebruik ik nu nog zo’n twee keer per jaar. Dat is een enorm verschil. Ik ben ervan overtuigd dat de probiotica echt geholpen heeft.

Op dit moment neem ik het niet meer, want het is op. Als je lang geen hoofdpijn hebt, vergeet je natuurlijk om het weer te bestellen. Als ik nu weer een paar keer hoofdpijn zou krijgen, zou het heel urgent worden. Dan zou ik het weer gaan gebruiken.”  

 

 

Hormonale migraine

Eva de Waal, werkzaam als accountmanager bij Winclove, had sinds oktober 2014 last van migraineaanvallen. Eva: “Na de geboorte van mijn zoon zijn de migraineaanvallen begonnen, zo’n een à twee keer per maand. Omdat de aanvallen altijd rond de menstruatie komen, denk ik dat het hormonaal is. Ik voel een aanval altijd aankomen: eerst krijg ik last van schitteringen, die duren zo’n halfuur. Daarna begint de migraine. Na ongeveer vier tot vijf uur gaat de migraine weg en heb ik nog een dagje last van hoofdpijn. Het is dus gelukkig niet zo dat ik vier dagen achter elkaar in bed moet liggen met alle gordijnen dicht. Helaas komen die aanvallen natuurlijk altijd op een moment dat het niet uitkomt.”

 

Aanvallen minder heftig

Na de zoveelste aanval besloot Eva om een multispecies probioticum te nemen onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Eva: “Anderhalve maand nadat ik met probiotica was begonnen, kreeg ik voor het eerst weer een migraineaanval. Normaal pak ik bij een aanval het medicijn sumatriptan. Maar deze aanval was minder heftig en ik hoefde niet op bed te gaan liggen of medicijnen te slikken. Toen merkte ik dus dat het effect had. Het was opvallend dat de aanval minder heftig was en dat de kinderen gewoon weer om me heen konden spelen, dat kon eerst namelijk echt niet.”

 

Veel minder aanvallen

Vier jaar later heeft Eva veel minder migraineaanvallen.“Ik heb nog steeds af en toe last van migraine, maar niet meer een of twee keer per maand. Ik denk nu iets van drie keer per jaar, misschien vier. Ik vind het lastig om te zeggen, want er zit elke keer echt wel een paar maanden tussen. Ik merk wel dat de keren dat ik het heb, het wel wat heftiger voelt. Soms moet ik dan toch zo’n sumatriptan pakken, maar niet altijd. Een aanval duurt nog steeds niet heel lang. Ik heb wel nog steeds dat ik wazig zie, zo’n aura, dat verandert niet. Maar het is nu prima te doen, wat betreft het aantal aanvallen per jaar. Voorheen kon ik het altijd ophangen aan mijn cyclus, dat het daarmee te maken had. Maar ik vind het nu lastig te zeggen waardoor het uitgelokt wordt. Ik vermoed dat mijn hormonen toch nog wel een rol spelen.

Ik gebruik nog steeds dagelijks probiotica. Ik ben ooit een keer een periode gestopt, omdat ik bijna geen last meer had van migraine. Na twee, drie maanden kreeg ik toch weer regelmatig een aanval, dus toen ben ik weer begonnen. Nu gebruik ik het dagelijks.”

 

Probiotica bij migraine

Migraine is een aandoeding aan de hersenen waarbij er heftige hoofdpijnaanvallen kunnen optreden. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking heeft last van migraine, waarbij vrouwen drie keer vaker last hebben dan mannen. Iedere patiënt ervaart een migraineaanval anders. De ernst, duur en frequentie verschillen erg per persoon. Voor sommige patiënten is het onmogelijk om een normaal sociaal en werkend leven te leiden, terwijl andere door even rust te nemen weer opknappen. Er zijn medicijnen beschikbaar voor mensen met migraine, maar die hebben bijwerkingen, zoals slaperigheid, vermoeidheid en duizeligheid. Daarom wordt er steeds vaker naar alternatieven gezocht, zoals probiotica.

4
January
2022

probiotica

Brein

darm-hersen-as