30
June
2023

Probiotisch yoghurtijs

Een koud ijsje op een warme dag, wie vindt dat nu niet lekker? Maar dan wel eentje dat ook goed voor de darmen is.

Maak een dag van tevoren de probiotische yoghurt, zie het recept onder aan de pagina. Door fruit of andere ingrediënten toe te voegen, maakt u voor iedereen wat wils.

 

Probiotisch aardbeienijs

200 g schoongemaakte aardbeien

200 g zelfgemaakte probiotische yoghurt

70 g crème fraiche

Suiker naar smaak

 

Doe de aardbeien, yoghurt en crème fraiche in een blender en pureer. Voeg suiker naar smaak toe. *Giet het yoghurtmengsel in een ijsmachine en draai er volgens de instructies ijs van. Heeft u geen ijsmachine? Giet dan de yoghurt in een grote bak en zet deze met het deksel erop in de vriezer. Schep het ijs elk halfuur om, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Doe dit in totaal 6-8 keer. Je kunt het ijs ook laten bevriezen in ijsvormpjes

 

Vanille-ijs

200 ml slagroom

200 ml zelfgemaakte probiotische yoghurt

Vanille-extract en suiker naar smaak

 

Meng de slagroom en yoghurt goed. Voeg suiker en vanille naar smaak toe. Volg de hierboven beschreven instructies vanaf *.

 

Basisrecept probiotische yoghurt

Benodigdheden

• 1 liter houdbare volle melk

• 150 gram volle yoghurt

• 6 zakjes Winbiotic PRO•SC of PRO•BR probiotica

• Pan met dikke bodem

• Yoghurtmaker of thermoskan

• Kookthermometer (als u geen kookthermometer hebt, kunt u ook uw schone vingers gebruiken).

 

Stap 1: bereiding (20 minuten)

Giet de houdbare volle melk in de pan en verwarm tot ongeveer 42°C. Meet de temperatuur met een thermometer of gebruik uw vingers. De melk is op de juiste temperatuur wanneer u uw vingers nog net in de melk kunt houden terwijl u tot 10 telt. Voeg de yoghurt en de inhoud van de zakjes probiotica toe aan de melk en roer goed door met een garde.

Stap 2: fermenteren (8-12 uur)

Yoghurtmaker

Verdeel de melk over de potjes en plaats deze in de yoghurtmaker. Stel de yoghurtmaker in op ongeveer 40°C en laat dit 8-12 uurstaan.

 

Oven

Verwarm de oven voor op de laagste temperatuur gedurende 5-10 minuten. Zet de oven uit en plaats de pan met deksel in de oven. Laat dit 8-12 uur staan. Houd de ovendeur gesloten om de warmte vast te houden.

 

Thermoskan

Giet de melk in de thermoskan en schroef de dop er goed op. Laat dit 8-12 uur staan.

 

Stap 3: koelen

Na 8-12 uur is de yoghurt klaar. Door de fermentatie kan er een laagje water op de yoghurt ontstaan. Schenk dit water af voor dikkere yoghurt of roer de yoghurt door. Laat de yoghurt nog enkele uren opstijven in de koelkast voor het serveren.

 

Tips & tricks

• Wanneer er verse melk wordt gebruikt dient deze eerst verhit te worden tot 95°C gedurende 5 minuten. Door verhitting krijgt de yoghurt een betere smaak. Laat de melk daarna afkoelen tot 42°C voordat de yoghurt en probiotica worden toegevoegd.

• Yoghurt gemaakt van verse melk zal iets minder dik zijn dan yoghurt gemaakt van houdbare melk.

• Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.

• Hoe langer u de yoghurt laat opstijven in de koelkast, hoe dikker deze zal zijn.

 

4
January
2023

darmbacteriën

Probiotische yoghurt