3
January
2020

Zwangerschap en allergie

Vandaag de dag zijn bij kinderen uit welvarende landen allergische aandoeningen de meest voorkomende chronische aandoeningen.

Vandaag de dag zijn bij kinderen uit welvarende landen allergische aandoeningen zoals atopisch eczeem, voedselallergie, astma en hooikoorts de meest voorkomende chronische aandoeningen. Genetische factoren zijn belangrijk in de pathogenese van deze aandoeningen, maar kunnen de snelle groei in de afgelopen eeuw niet verklaren. In plaats daarvan wordt gesuggereerd dat de stijging wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals verhoogde stress, blootstelling aan vervuiling, medicatiegebruik en verandering in voeding. Beperkte blootstelling aan microben spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van allergie blijkt uit prospectieve studies.

Bijgevoegd review-artikel geeft een overzicht van de kennis uit de epidemiologische, immunologische en microbiologische literatuur. In dit artikel komt duidelijk naar voren dat de blootstelling aan microben tijdens de zwangerschapsperiode juist een belangrijkere rol blijken te spelen. Het richt zich op mogelijke onderliggende mechanismen zoals immuun-gereguleerde epigenetische imprinting, bacteriële translocatie tijdens de zwangerschap en de mogelijke verstrekking van een ‘pionier microbioom’ aan de nakomelingen.

27
November
2015

allergie

Zwangerschap

Microben