13
December
2021

Voor tijdens de feestdagen, glühwein kombucha

Kombucha met de smaak van glühwein is een gezond, alcoholvrij en feestelijk alternatief voor Kerst en Oud&Nieuw.

Kombucha is een gefermenteerde, alcoholvrije (< 0,5% alcohol) drank op basis van thee. Hier worden suiker en bacterie- en gistculturen aan toegevoegd. De bacteriën en gisten fermenteren een deel van de suiker, zodat een frisse, lichtzure en koolzuurhoudend drankje ontstaat met probiotische eigenschappen. Door toevoeging van zelfgemaakte glühweinsiroop krijgt kombucha een feestelijk tintje om gezellig mee te proosten tijdens de feestdagen.

Recept

Bereidingstijd: 45 minuten + 24 uur fermentatietijd

4-6 glazen kombucha (afhankelijk van formaat glas)

Ingrediënten

1 l kombucha met een neutrale smaak (bijvoorbeeld Captain Kombucha Original)

350 ml rode wijn

100 g suiker

2 kaneelstokjes

5 hele kruidnagels

2 stuks steranijs

3 kardamompeulen, gekneusd

Sap van 1 perssinaasappel

Overige

2 glazen beugelflessen of 2 weckpotten van minimaal 750 ml

Bereiding

Doe de wijn, suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en kardamompeulen in een pannetje. Breng aan de kook en laat dit zachtjes pruttelen tot het vocht 50% is ingekookt (zo’n 40 minuten). Laat afkoelen, en schenk door een zeef in een schoon bakje.

Schep in elke beugelfles of weckpot 4 eetlepels ingekookte wijnsiroop, voeg het sap van een halve sinaasappel toe plus een halve liter kombucha. Zorg dat er minimaal 3 cm ruimte over is. Sluit goed af en laat minimaal 24 uur staan op een warme, donkere plek.

Open voorzichtig de beugelfles of weckpot voorzichtig. Schenk de glühwein kombucha in feestelijke glazen en garneer desgewenst met een kaneelstokje.

Dit recept is gebaseerd op de Mulled Wine Kombucha van Brewbuch.

4
January
2021