Microbiële diversiteit verrijkt niet alleen de smaak en kwaliteit van ons voedsel, maar draagt ook bij aan de gezondheid van onze darmen
Eten neemt een belangrijke plek in tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om uitgebreid te genieten van goed eten in goed gezelschap. Dat de dingen die we eten ons darmmicrobioom beïnvloeden, wist u waarschijnlijk al wel. Wist u ook dat er zoiets bestaat als een “voedselmicrobioom”? U leest er meer over in dit recente onderzoek.
In een recent onderzoek analyseerden Europese onderzoekers de unieke microbiële vingerafdruk van meer dan 2.500 verschillende soorten voedsel. Deze analyse bracht bijna 11.000 microbiële soorten aan het licht, waarvan vele voorheen onbekend waren. Het onderzoek laat de grootste verzameling ooit zien van bacteriën, schimmels en andere microben in voedingsmiddelen.
Deze microbiële diversiteit verrijkt niet alleen de smaak en kwaliteit van ons voedsel, maar draagt ook bij aan de gezondheid van onze darmen. Het onderzoek laat een overlap van 3% zien tussen het microbioom van een volwassene en dat van het bestudeerde voedsel.
Deze ontdekking benadrukt de complexe relatie tussen voeding en de darmmicrobiota en laat nog maar eens het belang van voeding voor een gezonde darm zien.
Referentie
Carlino, NiccolòAlvarez-Ordóñez, Avelino et al. Unexplored microbial diversity from 2,500 food metagenomes and links with the human microbiome. Cell Press August 2024.
Darmmicrobioom
Darmgezondheid
Microbiota-management