3
January
2020

RIVM: meer kans op infectie bij gebruik van maagzuurremmers

Uit een studie bleek een significante verband tussen de incidentie van campylobacteriosis en het jaarlijks gebruik van maagzuurremmers.

Het maagzuur is een van de eerste barrières tegen bacteriën van buitenaf. De lage pH van de maag zorgt ervoor dat, zelfs bij een snelle passage, de meeste bacteriën worden uitgeschakeld. Om verschillende redenen worden maagzuurremmers steeds meer gebruikt in Nederland. De zogenaamde protonpompremmers (PPRs) worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij reflux-klachten, ter preventie van maagzweren en ter voorkoming van bijwerkingen van andere medicatie. Echter, remming van de aanmaak van het maagzuur zorgt ervoor dat deze bescherming tegen bacteriën minder goed werkt.

Verband voedselinfecties en maagzuurremmers

Tussen 2003 en 2011 was er in Nederland een opvallende toename van infecties met de zogenaamde campylobacterbacterie (campylobacteriosis). Uit een studie van het RIVM bleek dat deze toename niet verklaard kon worden door de hoeveelheid geïnfecteerde kip die verkocht werd. Uit de studie bleek wel een significante verband tussen de incidentie van campylobacteriosis en het jaarlijks gebruik van maagzuurremmers (PPR’s). Bij de jongeren bleek 12% van de infecties verband te houden met de PPR gebruik, bij ouderen was dit 40% mede omdat deze groep veel vaker maagzuurremmers gebruiken. Ongeveer 300 van de 1.100 ziekenhuisopnames als gevolg van een voedselinfecties zouden verband houden met het gebruik van deze maagzuurremmers.

Mogelijk zijn maagzuurremmers ook van invloed op infecties met Salmonella, E. coli en Listeria. Aangezien van probiotica bekend is dat ze de groei van pathogenen kunnen remmen, ligt het voor de hand om probiotica te adviseren bij gebruik van deze maagzuurremmers.

Referentie

Bouwknegt M et al. (2014) Potential association between the recent increase in campylobacteriosis incidence in the Netherlands and protonpump inhibitor use - an ecological study. Euro Surveill. 2014 Aug 14;19(32). PMID 25139075

4
January
2015

Maagzuurremmers

Infecties

probiotica