24
December
2019

Probiotica ter preventie van reizigersdiarree

Onderzoekers hebben het effect van losse bacteriestammen in Winclove Travel op diverse veroorzakers van reizigersdiarree onderzocht.

Reizen naar gebieden zoals Afrika, Azië, en Zuid-Amerika gaat vaak gepaard met de reizigersdiarree. Ook al duren symptomen vaak maar twee dagen, dit brengt toch grote ongemakken met zich mee en verstoort een vakantie of zakenreis. Probiotica zouden kunnen helpen met het voorkomen van reizigersdiarree door de groei en aanhechting aan de darmwand van pathogenen te remmen. Onderzoekers van de universiteit van Urbino in Italië, hebben het effect van de losse bacteriestammen in de formulering Winclove Travel op diverse veroorzakers van reizigersdiarree onderzocht.1

Onderzoek naar probiotica ter preventie van reizigersdiarree

Tijdens in vitro onderzoek is gekeken in hoeverre de verschillende bacteriestammen in staat zijn om zich aan elkaar, aan pathogenen en aan de darmwand te hechten, om zo kolonisatie van de darmwand door pathogenen te voorkomen. Ook werd gekeken naar het vermogen van de bacteriestammen om de groei van pathogenen te remmen. Alle individuele stammen bleken hiertoe meer of mindere mate in staat te zijn. De verschillende bacteriestammen bleken ieder effectief tegen een ander pathogeen. Het vermogen om de aanhechting en groei van pathogenen te remmen nam bovendien toe op het moment dat verschillende stammen met elkaar gecombineerd werden. Zo nam de remming van Salmonella enteritidis toe van 57% door een individuele probiotische stam tot 82% door de combinatie van stammen.

Multispecies probioticum

Deze uitkomsten laten zien dat een multispecies probioticum, waarvan de bacteriën geselecteerd zijn op stamspecifieke eigenschappen, beter in staat zijn om reizigersdiarree te voorkomen dan individuele bacteriestammen.

Referentie

1. Campana, R., van Hemert, S., & Baffone, W. (2017). Strain-specific probiotic properties of lactic acid bacteria and their interference with human intestinal pathogens invasion. Gut Pathogens, 9(1), 12.

4
January
2017

Reizigersdiarree

probiotica

Multispecies probiotica