3
January
2020

Probiotica en metabool syndroom

In een recent gepubliceerde review wordt de rol van de microbiota in het ontstaan van metabool syndroom bediscussieerd.

Het metabool syndroom gaat gepaard met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes mellitus type 2. In een recent gepubliceerde review wordt de rol van de microbiota in het ontstaan van metabool syndroom bediscussieerd. Ook wordt gekeken naar de invloed van dieet op darmmicrobiota samenstelling. De onderzoekers spreken van een “superorganisme” in de darm die de metabolische balans lijkt te beïnvloeden.

Onder andere door het moduleren van energieabsorptie, darmmotiliteit, eetlust, glucose en vetmetabolisme en leververvetting. Vervetting van de lever lijkt een centrale rol te spelen in de ontwikkeling van insulineresistentie en diabetes type 2. Een minieme storing in de fijne balans tussen de darmmicroben en het immuunsysteem van de gastheer kan leiden tot chronische laaggradige ontsteking en insuline resistentie.

De auteurs concludeerden dat manipulatie van de darmmicrobiota door toediening van preen probiotica de laaggradige ontsteking in de darm en de barrièrefunctie kan verbeteren. Hierdoor werd de metabole balans verbeterd en gewichtsverlies bevorderd.

Bron

27
November
2015

Metabool syndroom

probiotica

Microbiota

darmmicrobiota