10
December
2019

Probiotica en histamine-intolerantie

In dit een artikel leggen we uit wat histamine is, wat het doet in het lichaam en of Winbiotic-probiotica histamine bevatten.

Regelmatig krijgt Winclove de vraag of onze probiotica histamine bevatten, aangezien dit een probleem kan zijn voor mensen met histamine-intolerantie. No Guts No Glory legt uit wat histamine is, wat het doet in het lichaam en of Winbiotic-probiotica histamine bevatten.

Wat is histamine en waar zit het in?

Histamine is een biogeen amine, net als bijvoorbeeld dopamine, noradrenaline en serotonine. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in zowel plantaardige als dierlijke producten. Ze kunnen ook worden gevormd in eiwitrijke voedingsmiddelen tijdens bewerking, rijping en opslag. De naam histamine is afgeleid van het Griekse woord ‘histos’, dat ‘weefsel’ betekent.  

Histamine komt ook in lage hoeveelheden voor in ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij diverse sleutelfuncties, zoals de bloedcirculatie, neurotransmissie, ademhaling, temperatuurregeling, slaap-waakritme, maagzuurproductie en de immuunrespons[1,2]. Eenmaal gevormd, ligt histamine opgeslagen in mestcellen (mastocyten) en basofiele granulocyten (witte bloedcellen). Immuunreacties zoals een allergie of een ontstekingsreactie en andere uitlokkende factoren (triggers), zoals medicijnen, alcohol (ethanol) en voedsel, kunnen ervoor zorgen dat histamine vrijkomt. De histamine die in ons lichaam zit, heet endogeen histamine.  

Er zijn ook voedingsmiddelen die van nature histamine bevatten, zoals chocolade en tomaten, champignons, spinazie en aubergine, of gefermenteerde of gerijpte levensmiddelen, maar ook voeding die al een tijdje bewaard is. De histamine die we met onze voeding binnenkrijgen, heet exogeen histamine.  

Tot slot kunnen bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld aardbeien, histamine vrijmaken uit lichaamscellen. Dit zijn zogenaamde histaminevrijzetters.

Bacteriën en histamine

Verschillende bacteriën kunnen ook histamine produceren. Dergelijke bacteriën komen van nature voor in de darmen, maar ook in gefermenteerde voeding. Daarbij kan gedacht worden aan producten zoals oude kaas, zuurkool, rode wijn, soja saus, bier en salami. Ook bepaalde probiotische bacteriën kunnen histamine produceren.  

Wat is het probleem bij histamine-intolerantie?

Bij gezonde mensen is de afbraak en blootstelling aan hista­mine in balans waardoor klachten uitblijven. Het probleem bij men­sen met histamine-intolerantie is dat die balans verstoord is en er een overschot aan histamine is. Dit kan gebeuren als het lichaam zelf te veel histamine aanmaakt[3]. Maar ook wanneer iemand veel voeding binnenkrijgt die histamine bevat of kan vrijmaken.  

Meestal wordt een histamine-overschot veroorzaakt door een tekort aan het enzym diamine-oxidase (DAO). DAO breekt histamine af en als dit niet voldoende gebeurt, vindt er stapeling van exogeen histamine plaats. Het tekort aan DAO kan veroorzaakt worden door een genetische afwijking of door medicijnen, darmziekten zoals ziekte van Crohn, ulceratieve collitis of andere beschadigingen van de darm[4].

Wat kun je aan histamine-intolerantie doen?

Bij een histamine-intolerantie is het belangrijk om (een tijd lang) de hoeveelheid exogene histamine te beperken. Dat wil zeggen dat met name voeding die veel histamine bevat moet worden vermeden.

Winbiotic bevat geen histamine

Winbiotic-producten bevatten geen stammen die histamine kunnen produceren. Winclove heeft al haar probiotische stammen genetisch getest en vrij van histamine bevonden. Dat betekent dat Wincloves stammen niet de genen bevatten die nodig zijn om histamine te maken. Daarom kunt u met een gerust hart een Winbiotic-product adviseren aan mensen met een histamine-intolerantie.

Referenties

1. Lucas PM, Wolken WA, Claisse O, Lolkema JS, Lonvaud-Funel A. Histamine-producing pathway encoded on an unstable plasmid in Lactobacillus hilgardii 0006. Appl Environ Microbiol 2005;71:1417-24.
2. Visie V. Dieetadvies bij Histamine-intolerantie. Voeding & Visie 2016;29:24-6.
3. Mastocytose. Hematology Groningen, 2018. at https://hematologiegroningen.nl/patienten/content/3mastocytose.htm.)
4. Smolinska S, Jutel M, Crameri R, O'Mahony L. Histamine and gut mucosal immune regulation. Allergy 2014;69:273-81.

4
January
2018

Histamine

Histamine-intolerantie

Probiotische stammen

Winclove