23
December
2019

Probiotica bij darmparasieten

Verschillende in studies hebben aangetoond dat probiotica in staat zijn om bepaalde protozoasoorten te doden of hun groei te remmen.

De darmmicrobiota bestaat voor het grootste uit bacteriën, maar ook uit virussen, schimmels en parasieten, zoals eencellige organismen (protozoa). Normaliter merkt men niet veel van de aanwezigheid van parasieten. Sommige soorten kunnen echter het darmepitheel aantasten en leiden tot ontstekingen, met symptomen als buikpijn, vermoeidheid en diarree.1 Zeker bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem kan een protozoa-infectie veel schade aanrichten.

Onderzoek naar protozoa-infectie

De darmbacteriën en hun metabolieten hebben een sterke invloed op de fysiologie en overleving van de protozoën, en dus ook op het wel of niet ontstaan van een protozoa-infectie1. Het gebruik van probiotica wordt daarom gezien als potentiële therapie tegen protozoa-infecties. Verschillende in vitro- en muizenstudies hebben aangetoond dat probiotica in staat zijn om bepaalde protozoasoorten te doden of hun groei te remmen.2 Ook is er een aantal humane studies gedaan naar het effect van probiotica bij het behandelen van protozoa-infecties.3 De meeste studies gebruikten een probioticum bestaande uit Lactobacillussoorten of de gist Saccharomyces boulardii.

Effect van probiotica

Het effect van deze probiotica is op meerdere protozoasoorten getest en lieten zien dat Saccharomyces boulardii de symptomen van de infectie kon verminderen en hielp bij het herstel van de patiënten3. Hoe probiotica deze effecten bewerkstelligen is nog niet duidelijk, maar mogelijke mechanismen zijn het bezetten van aanhechtingsplaatsen en competitie voor voedingsstoffen, de secretie van moleculen die de parasiet in zijn groei belemmeren en/of het stimuleren van een immuunrespons.1,2 Het gebruik van probiotica zou dus enerzijds kunnen helpen om het risico op een protozoa-infectie te verminderen. Anderzijds zouden probiotica ook als aanvulling op de huidige anti-parasietbehandeling gebruikt kunnen worden, om zo de symptomen van de infectie te verminderen en het herstel van patiënten te bevorderen.

Referenties

1. Berrilli, F., et al., Interactions between parasites and microbial communities in the human gut. Front Cell Infect Microbiol, 2012. 2: p. 141.
2. Travers, M.A., et al., Probiotics for the control of parasites: an overview. J Parasitol Res, 2011. 2011: p. 610769.
3. Vitetta, L., et al., Modulating the Gut Micro-Environment in the Treatment of Intestinal Parasites. J Clin Med, 2016. 5(11).

4
January
2017

Protozoa

darmparasieten

probiotica

darmmicrobiota