Recente onderzoeken tonen aan dat de microbiota een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van allergieën.
Het aantal mensen met een allergische aandoening is de afgelopen jaren sterk gestegen. Recente onderzoeken tonen dat de microbiota een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van allergieën. Microbiota-management met behulp van probiotica kan mogelijk verlichting bieden.
Ons microbioom speelt een belangrijke rol bij de rijping en het moduleren (afstellen) van het immuunsysteem. De ontwikkeling en rijping van het immuunsysteem gaat in de eerste levensjaren hand in hand met de kolonisatie van de darmen door bacteriën. Maar ook later in het leven beïnvloedt de microbiota het immuunsysteem. Zo helpen korteketenvetzuren, geproduceerd door darmbacteriën, bij het behouden van een goede darmbarrièrefunctie. Dit is van belang om het lichaam te beschermen tegen ongewenste stoffen. Ook hebben deze vetzuren een ontstekingsremmend effect op het immuunsysteem, doordat onder meer de productie van bepaalde Treg-cellen en interleukines (moleculen die een rol spelen bij de immuunrespons) gestimuleerd wordt. (1)
We komen tegenwoordig echter veel minder in aanraking met allerlei bacteriën dan vroeger. Dit komt niet alleen doordat de hygiëne sterk is toegenomen, maar ook doordat steeds meer mensen in een stedelijke omgeving wonen en nauwelijks nog met bijvoorbeeld bodembacteriën in aanraking komen. Ook bevat onze voeding, vanuit veiligheidsoverwegingen, veel minder bacteriën dan vroeger. Door deze verminderde blootstelling verandert de samenstelling en de metabole activiteit van onze microbiota. Hierdoor wordt het immuunsysteem minder goed ‘afgesteld’, met als gevolg meer allergische reacties op feitelijk onschuldige stoffen. Deze mogelijke oorzaak van de toename van allergische aandoeningen wordt de ‘hygiëne hypothese’ genoemd. (1)
Probiotische bacteriën kunnen, net als de bacteriën van de eigen microbiota, het immuunsysteem beïnvloeden en reguleren. Mede daardoor lijken ze een gunstige invloed te hebben op allergische symptomen. Verschillende studies tonen aan dat behandeling met specifieke probiotische stammen helpt om allergische klachten te verminderen. Dit gebeurt onder meer doordat de balans tussen de Th1- en Th2-cellen (die een rol spelen bij de allergische reactie) verbeterd wordt, waardoor er minder snel een ontstekingsreactie op een allergeen ontstaat. (2,3)
In een vorig jaar gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door Griffith University Australia, werd gekeken naar het effect van de probiotische formulering Ecologic® AllergyCare op allergische rinitis. Tijdens het onderzoek kregen 40 volwassenen met allergische rinitis gedurende acht weken twee keer per dag 2 g Ecologic® AllergyCare (4x109 kve/dag). Tijdens de studie rapporteerden de deelnemers over hun kwaliteit van leven, symptomen en medicijngebruik. Na vier weken gaf 50% van de deelnemers aan een betere kwaliteit van leven te ervaren, gemeten met de mini-RhinoConjuncitvitis Quality of Life Questionnaire (mRQLQ). Na acht weken steeg dit aantal naar 63%, wat neerkwam op een significante en klinisch relevante verbetering in de kwaliteit van leven. Ook was er een significante afname te zien van zowel de totale individuele scores op de mRQLQ, als van de oog- en neussymptomen. Bovendien bleek er een trend te zijn richting minder medicijngebruik. Deze uitkomsten laten zien dat een specifiek probioticum een interessante therapeutische optie kan vormen voor de behandeling van allergische rhinitis. (4)
Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com