Help uw microbiota gezond de feestdagen door met deze heerlijke, gezonde soep, die als voor- of als hoofdgerecht gegeten kan worden.
Aardpeersoep - lekker en gezond
De feestdagen zijn normaal gesproken een periode waarin we veel eten en (alcohol) drinken. Dit heeft invloed op onze darmmicrobiota. Om u te helpen gezond de feestdagen door te komen, bieden wij u een recept aan voor een heerlijke, gezonde soep, die zowel als feestelijk voorgerecht en als hoofdgerecht gegeten kan worden. Aardperen zitten vol met prebiotische vezels. Ze zijn dus niet alleen smakelijk maar ook nog eens heel goed voor de darmen.
Recept: aardpeersoep 4-6 personen
Aardperen zijn grillig gevormde knollen met een lichtbruine, soms wat rozige kleur. De smaak is licht nootachtig en lijkt een beetje op die van artisjok. Aardperen bevatten 2,4 g vezels per 100 gram, dat voor het grootste deel uit inuline bestaat. Inuline is een prebiotische voedingsvezel. Het wordt in de dikke darm gefermenteerd tot verschillende korteketenvetzuren, die zorgen voor een goede werking van de darmbarrière en het immuunsysteem.
Deze heerlijke, gezonde soep kan zowel als feestelijk voorgerecht en als hoofdgerecht gegeten kan worden.
Ingrediënten
500 g aardperen
2 sjalotten
½ l groentebouillon
125 ml crème fraiche (of plantaardige room)
Zout en peper
1 el olijfolie
Citroensap
Truffelolie
Peterselie
Optioneel: 1 grote kruimige aardappel
Bereiding
Snipper de sjalotten.
Schil de aardperen* en snijd ze in kleine stukken. Besprenkel ze met citroensap om verkleuren tegen te gaan.
Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de sjalotten tot ze glazig zijn. Voeg de stukken aardpeer toe en bak deze kort mee.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Kook de aardperen tot ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
Pureer met een staafmixer. Roer de creme fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Garneer de soep met een paar druppels truffelolie en peterselie.
Als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, kun je er tijdens het koken een grote, in blokjes gesneden kruimige aardappel aan toe voegen.
*In plaats van te schillen, kun je de aardperen ook wassen en schoonborstelen. De schil is namelijk eetbaar. Wel wordt de soep dan wat donkerder van kleur.
Darmbacterien
Darmmicrobioom
Prebiotica