18
December
2019

Positief effect probiotica op atopisch eczeem

Probiotica is mogelijk een nieuwe manier om klachten bij atopisch eczeem te verminderen.

Atopisch eczeem is een veel voor komende huidaandoening bij kinderen. Omdat probiotica het immuunsysteem lokaal en systemisch kunnen beïnvloeden, wordt dit gezien als een van de mogelijke nieuwe manieren om klachten bij atopisch eczeem te verminderen.

In een dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek werd gekeken in hoeverre de probiotische formulering Ecologic® AllergyCare effectief is bij kinderen met atopisch eczeem. Hiervoor kregen 40 kinderen tussen de 1 en 13 jaar gedurende 8 weken het probioticum of een placebo. Voor en na de interventie werd gekeken naar o.a. serum cytokines, serum immunoglobuline (IgE) en de SCORAD-index, een klinisch hulpmiddel om de ernst van atopisch eczeem te meten.

Positief effect probiotica

De SCORAD-score in de probioticagroep ging van 35,4 (13,4) naar 12,4 (7,2) en in de controlegroep van 28,1 (6,1) naar 15,3 (5,1). De daling in de probioticagroep was groter dan in de placebogroep en dit verschil was significant (p=0,0015). De conclusie van de onderzoekers was dat probiotica effectief de SCORAD-score kunnen verlagen.(1) Ook een Cochrane review naar het effect van probiotica op atopisch eczeem laat zien dat het kan helplen om de SCORAD-score te verlagen. (2)

Referenties

1. Yeşilova Y, Çalka Ö, Akdeniz N & Berktaş M. Effect of probiotics on the treatment of children with atopic dermatitis. Annals of dermatology. 2012, May; 24(2):189-193.
2. Makrgeorgou A, Leonardi-Bee J, Bath-Hextall FJ, Murrell DF, Tang ML, Roberts A & Boyle RJ. Probiotics for treating eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018 Nov.

4
January
2019

probiotica

Atopisch eczeem

eczeem

Kinderen