11
July
2022

Pandapoep maakt muizen dik

Hoe kan het dat panda’s, die een zeer vetarm, veganistisch voedingspatroon hebben, toch zo dik zijn? Dat ligt aan hun darmbacteriën!

De reuzenpanda eet uitsluitend bamboe, een zeer vezelrijk voedingspatroon met maar heel weinig vet. Toch zijn reuzenpanda’s ronduit mollig. Dat blijkt te komen doordat panda’s niet het hele jaar door dezelfde delen van de bamboe eten. Gedurende ongeveer vier maanden per jaar doen ze zich tegoed aan de jonge loten, die relatief rijk aan koolhydraten en proteïnen zijn. De rest van het jaar eten ze de vezelrijke bladeren, die minder voedingsstoffen bevatten. Toch hebben panda’s het hele jaar door een onderhuidselaag vet. Chinees onderzoek laat zien dat dit komt door een verandering in hun darmmicrobiota.

 

Panda’s hebben in de periode dat de bamboe groeit en jonge loten aanmaakt een andere darmmicrobiota. In die tijd van het jaar zijn ze dan ook extra mollig. Om uit te zoeken of de darmmicrobiota inderdaad daar de reden van is, verzamelden wetenschappers ontlasting van in het wild levende panda’s in de periode dat ze vooral jonge bamboescheuten eten. Vervolgens werd een paar maanden later, toen de panda’s alleen nog bamboebladeren aten, opnieuw ontlasting verzameld. Beide soorten ontlasting werden getransplanteerd in twee groepen steriele muizen. Beide groepen kregen vervolgens drie weken lang alleen bamboe te eten. Na die drie weken waren de muizen met de ontlasting van panda’s die jonge scheuten aten zwaarder geworden, met een hoger percentage lichaamsvet, dan de muizen met de ontlasting van panda’s die alleen bamboebladeren aten. Dit gebeurde ondanks dat de muizen exact even veel bamboe te eten hadden gekregen.

 

Vervolgonderzoek toont dat dit verschil waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de samenstelling van de darmbacteriën. Analyse van de pandapoep liet zien dat deze in de periode van de jonge scheuten grotere hoeveelheden Clostridium butyricum-bacteriën bevat. Deze produceert het korteketenvetzuur butyraat, dat ervoor zorgt dat er meer vet wordt opgeslagen.

 

Daardoor kan de reuzenpanda tijdens de periode waarin de bamboe jonge scheuten aanmaakt extra vet opslaan. Deze reserves compenseren de overige 8 maanden, waarin de panda alleen bamboebladeren eet, die weinig voedingsstoffen bevatten. Zo blijft de panda het hele jaar rond en gezond.

 

Referentie

Huang, G., Wang, L. E., Li, J.,Hou, R., Wang, M., Wang, Z., ... & Wei, F. (2022). Seasonal shift of the gutmicrobiome synchronizes host peripheral circadian rhythm for physiological adaptation to a low-fat diet in the giant panda. Cell Reports38(3),110203.

4
January
2022

bacterie