30
December
2019

My new gut: de relatie tussen darmbacteriën en de gezondheid

Wat is het effect van leefstijlfactoren op darmbacteriën? Dat onderzoeken 30 partners uit 15 landen in het EU-onderzoeksproject MyNewGut

De laatste jaren is er al veel duidelijk geworden over de gezondheidseffecten die darmbacteriën kunnen hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld bij tientallen ziekten dat de samenstelling van de darmbacteriën verschilt tussen zieke en gezonde mensen. De bacteriesamenstelling heeft niet alleen te maken met genetische factoren, maar ook met leefstijlfactoren die te veranderen zijn, zoals dieet en beweging.

EU-onderzoeksproject

Om nu uit te zoeken wat het effect van leefstijlfactoren is op de darmbacteriën, werken 30 partners uit 15 landen samen in het EU-onderzoeksproject MyNewGut. Het doel van dit onderzoeksproject is om meer kennis te verkrijgen over de bijdrage van de darmbacteriën aan het metabolisme van voedingsmiddelen en de energiebalans. Ook is het de bedoeling om eigenschappen van darmbacteriën te identificeren die een rol spelen bij het ontstaan van obesitas en gerelateerde aandoeningen, zoals metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt hopelijk duidelijker hoe de darmbacteriën, onder de invloed van omgevingsfactoren, een rol spelen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, hersenfuncties en het metabolisme in jonge kinderen en de langetermijneffecten daarvan.

De uitkomsten zullen vertaald worden in praktische dieetadviezen om de darmbacteriën te beïnvloeden, en daarbij ziekten te voorkomen. Personalized nutrition op basis van de samenstelling van de eigen darmbacteriën zal zo weer een stapje dichterbij komen.

4
January
2016

Darmgezondheid

bacterie

Darmbacterien

Onderzoek