13
December
2021

Lekkernij voor tijdens de kerst, probiotische chocoladetruffels

Pure chocolade is goed voor de darmen. Het gebruik van gefermenteerde slagroom maakt deze truffels nog darmvriendelijker.

Wist u dat cacaobonen gefermenteerd worden voordat ze tot chocolade worden verwerkt? Dit fermentatieproces is belangrijk voor het ontstaan van de typische chocoladesmaak. Omdat de cacaobonen vervolgens verhit worden, worden de micro-organismen die zorgen voor deze fermentatie echter gedood.

In dit recept voor probiotische chocoladetruffels wordt gefermenteerde slagroom gebruikt. Deze bevat daardoor tal van gezonde, probiotische bacteriën. Dat maakt deze lekkernij net wat vriendelijker voor de darmen.

Recept

Bereidingstijd: 15 min + 24 uur fermentatietijd + 1,5 uur

Voor 25-30 truffels

Ingrediënten

250 ml slagroom

1 vanillestokje

1 el yoghurt met levende yoghurtculturen (check verpakking)

1 zakje Winbiotic PRO●SC / PRO●BR / PRO●DY

50 gram poedersuiker

200 g pure chocolade

Naar keuze: cacaopoeder, geraspte kokos, gehakte noten, hagelslag

Overig

Thermosbeker of kleine thermosfles

Bereiding

Maak een inkeping over de lengte van het vanillestokje en doe dit samen met de slagroom in een pannetje. Verwarm de slagroom 10 minuten. Verwijder het vanillestokje, schraap met de botte kant van een mes het merg eruit en doe dit bij de slagroom. Laat de slagroom enigszins afkoelen totdat je er een schone vinger 5 tellen in kunt houden. Schenk de slagroom dan in de thermosbeker, doe er 1 el yoghurt en de inhoud van 1 zakje Winbiotic bij. Sluit de thermosbeker af en laat deze minimaal 24 uur staan. De slagroom zal lichtzuur van smaak worden en iets dikker van consistentie.

Na de eerste 24 uur kun je de slagroom in de koelkast bewaren. Als je deze een of twee dagen langer laat staan, zal hij een dikkere consistentie krijgen.

Smelt de chocolade samen met de suiker au-bain-marie. Laat de chocolade afkoelen tot handwarm. Voeg 180 ml gefermenteerde slagroom toe. Roer goed door zodat alles vermengd is. Proef of het mengsel zoet genoeg is en voeg zo nodig nog wat poedersuiker toe.

Laat het chocolade-slagroommengsel goed afkoelen in de koelkast en draai er vervolgens met koele handen (handen even onder de koude kraan houden) truffels van. Rol de truffels naar keuze door cacaopoeder, geraspte kokos, gehakte noten of hagelslag.

De truffels kunnen 4-5 dagen in de koelkast bewaard worden.

Variaties

Vervang 30 ml slagroom door 30 ml likeur, brandewijn of whisky.

Voeg samen met de slagroom kleine stukjes gebrande noten / gekonfijte gember / gedroogd of gekonfijt fruit toe.

In plaats van pure chocolade kan ook melk of witte chocolade gebruikt worden. Laat in dat geval tijdens het smelten de suiker weg en voeg eventueel pas na het vermengen met de slagroom suiker naar smaak toe.

4
January
2021