3
December
2019

Kwaliteit van leven verbeteren bij colitis ulcerosa

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van probiotica-producten op de kwaliteit van leven bij mensen met colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa is van grote invloed op het leven van patiënten. Ook wanneer er sprake is van remissie. Hierdoor is er behoefte aan aanvullende therapieën die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) welke mogelijke effecten probiotica producten hebben op de kwaliteit van leven bij mensen met colitis ulcerosa (CU).

Positief effect probiotica

Aan de hand van semigestructureerde interviews onder 23 CU-patiënten werd gekeken wat de impact van CU is op de kwaliteit van leven, en in welke domeinen deze het sterkst merkbaar is. Tevens konden patiënten voorafgaand aan het interview kiezen voor het wel (n=14) of niet (n=9) innemen van een multispecies probioticum. Ruim de helft van de mensen die probiotica gebruikten meldde een positief effect te ondervinden. Dit effect werd door hen beoordeeld als zeer relevant voor de verbetering van hun kwaliteit van leven.

Download

Download hier de wetenschappelijke leaflet met uitleg over dit onderzoek.

Artikel

Lees hier het hele onderzoeksartikel.

Referentie

1. van der Waal MB, Flach J, Browne PD, Besseling-van der Vaart I, Claassen E, van de Burgwal LH. Probiotics for improving quality of life in ulcerative colitis: Exploring the patient perspective. PharmaNutrition. 2019 Mar 1;7:100139.

4
January
2019

Colitis ulcerosa

probiotica