18
November
2024

Invloed van de darmmicrobiota op de reproductieve gezondheid

Het verband tussen de darmmicrobiota en voortplanting in relatie tot antibiotica.

Recent onderzoek in muizen onthulde een verrassend verband tussen de darmmicrobiota en voortplanting. In het onderzoek werden mannelijke muizen behandeld met antibiotica, waarna de hoeveelheid en diversiteit van hun darmmicrobiota afnam. Dit bleek significante gevolgen te hebben voor de gezondheid van hun nakomelingen.  

Het experiment omvatte 28 mannelijke muizen die antibiotica kregen, 12 mannelijke muizen die twee maanden eerder waren gestopt met antobiotica en een controlegroep van 26 onbehandelde mannelijke muizen. Alle groepen paarden met vrouwtjes, wat resulteerde in meer dan 400 nakomelingen. De pups van de met antibiotica behandelde mannetjes vertoonden een significant lager geboortegewicht en hadden 2,5 keer meer kans op ernstige groeiachterstand tegen de tijd dat ze twee weken oud waren. Bovendien stierf ongeveer 17% van deze pups binnen drie maanden, vergeleken met slechts 5% in de controlegroep.  

De met antibiotica behandelde mannetjes bleken bovendien kleinere testikels, een lager aantal zaadcellen en veranderde hormoonspiegels te hebben, wat de reproductieve gezondheid beïnvloedde. De vrouwtjes die door deze mannetjes bevrucht waren, hadden problemen met de placenta, waardoor de foetus minder voedingsstoffen binnenkreeg.  

Dit onderzoek is een van de eerste in zijn soort en benadrukt de mogelijke invloed van verstoringen door antibiotica van de darmmicrobiota van de vader op de reproductieve gezondheid en de ontwikkeling van het nageslacht. Hoewel deze bevindingen gebaseerd zijn op diermodellen, suggereren ze dat de darmgezondheid een cruciale rol kan spelen bij vruchtbaarheid en zwangerschap.  

Lees hier de hele studie: Father's gut microbiome may affect infant health | New Scientist  

4
January
2024