19
December
2019

Genetisch gemodificeerde salmonella tegen kanker

Wetenschappers hebben een genetisch gemodificeerde salmonellabacterie gecreëerd die gebruikt kan worden bij de behandeling van kanker

Besmetting met salmonella is meestal slecht nieuws. Er lijkt nu echter een belangrijke uitzondering te zijn: een genetisch gemodificeerde salmonellabacterie die gebruikt kan worden bij de behandeling van kanker. Amerikaanse wetenschappers hebben een salmonellabacterie gecreëerd die kankercellen van de agressieve hersentumor glioblastoma ertoe kan zetten zichzelf te vernietigen1. Dankzij genetisch manipulatie (mutatie) is de bacterie onschadelijk en kan hij kankercellen opsporen. Deze mutatie zorgt ervoor dat de salmonellabacteriën geen purine meer kunnen produceren, wat nodig is voor hun overleving en vermenigvuldiging. Hierdoor gaan ze op zoek naar andere purinebronnen. In tegenstelling tot gezond weefsel zijn tumoren rijk aan purine, waardoor ze juist op zoek gaan naar tumoren. Eenmaal aangekomen instrueren zij de kankercellen om zichzelf te vernietigen. Ratten met een glioblastoma die behandeld werden met deze salmonellabacterie leefden 20% langer dan de controles, wat gelijk is aan 10 jaar in een mensenleven. Dit zijn veelbelovende resultaten gezien de lage overlevingskansen van patiënten met deze vorm van kanker.

Salmonellabacterie die de immuunrespons tegen kankercellen kan versterken

Daarnaast hebben wetenschappers uit Zuid-Korea een salmonellabacterie gecreëerd die de immuunrespons tegen kankercellen kan versterken2. Vaak is de immuunrespons onvoldoende om alle kankercellen op te ruimen. De wetenschappers ontdekten dat het eiwit flagellin b, geproduceerd door bepaalde bacteriesoorten, een sterke immuunrespons opwekt. Zo kwamen zij op het idee om salmonellabacteriën genetisch te modificeren zodat deze dit eiwit ook aanmaken. Bij muizen werd na het inspuiten van deze salmonellabacterie in tumoren zowel groei van de tumor als van uitzaaiingen onderdrukt. In muizen met darmkanker genas meer dan de helft zelfs volledig. Alhoewel deze bevindingen nog bevestigd moeten worden bij mensen, lijkt deze behandeling een nieuwe manier te bieden om kanker te bestrijden.

Referenties

1. Mehta, N., Lyon, J. G., Patil, K., Mokarram, N., Kim, C., & Bellamkonda, R. V. (2017). Bacterial Carriers for Glioblastoma Therapy. Molecular Therapy-Oncolytics, 4, 1-17.
2. Zheng, J. H., Nguyen, V. H., Jiang, S. N., Park, S. H., Tan, W., Hong, S. H., & Choy, H. E. (2017). Two-step enhanced cancer immunotherapy with engineered Salmonella typhimurium secreting heterologous flagellin. Science Translational Medicine, 9(376).

4
January
2017

Salmonella

Kanker

glioblastoma