30
December
2019

Eerste 'poepbank' van Nederland geopend

In februari is in het LUMC de eerste fecestransplantatiebank, de Nederlandse Donor Feces Bank of NDFB, geopend.

In februari is in het LUMC de eerste fecestransplantatiebank, de Nederlandse Donor Feces Bank of NDFB, geopend. Het doel is om donorfeces, of fecale microbiota transplantatie (FMT), beschikbaar te maken voor patiënten met Clostridium difficileinfecties. Deze darminfectie komt relatief vaak voor – ongeveer 3000 patiënten per jaar in ziekenhuizen – en ontstaat meestal na behandeling met antibiotica.

Fecestransplantatie

Bij 5% van de patiënten komt de infectie regelmatig terug en slaat behandeling met antibiotica niet aan. De enige effectieve behandeling voor deze groep patiënten is fecestransplantatie. Fecestransplantatie bestaat al diverse decennia. In 1958 werd voor het eerst een succesvolle behandeling van antibiotica geassocieerde darmontsteking met donorontlasting beschreven in de medische literatuur (1).

Begin 2013 werd de eerste gecontroleerde studie met fecesinfusie bij patiënten met C. difficile-infectie gepubliceerd (2). Deze bevestigde dat FMT een effectieve behandeling is. Inmiddels is FMT opgenomen in de SWAB-richtlijn voor de behandeling van acute infectieuze diarree (3).

Centrale Nederlandse Donor Feces Bank

In 2015 is besloten om een centrale Nederlandse Donor Feces Bank op te zetten, naar model van de centrale bloedbank. Deze donorbank stelt zorgvuldig en standaard gescreende donorontlasting van gezonde donoren ter beschikking, zodat veilige en laagdrempelige toepassing van FMT mogelijk wordt voor patiënten die dat nodig hebben. Deze behandeling kan in het eigen ziekenhuis van de patiënt plaatsvinden. Daarnaast wil de NDFB in de toekomst onderzoek naar nieuwe toepassingen van FMT faciliteren, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, de aanwezigheid van resistente bacteriën en darmklachten na een infectie.

Kijk voor meer informatie over de NDFB op www.ndfb.nl.

Referenties

1. Kelly CP. Fecal Microbiota Transplantation — An Old Therapy Comes of Age. New England Journal of Medicine 2013; 368:474-5
2. Van Nood E, Vrieze A, Nieuwdorp Max, Fuentes S, Zoetendal EG, de Vos WM, Visser CE, Kuijper EJ, Bartelsman JFWM, Tijssen JGP, Speelman P, Dijkgraaf MGW, Keller JJ. Donor feces infusion in the duodenum for recurrent Clostridium difficile infections. New England Journal of Medicine 2013; 368:407-415
3. SWAB richtlijn antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree

4
January
2016

Poeptransplantatie

Fecestransplantatie

Centrale Nederlandse Donor Feces Bank