3
January
2020

Darmmicrobiota, probiotica en de psyche

De darmmicrobiota wordt steeds meer gezien als een symbiotische partner in het behoud van een goede gezondheid.

De darmmicrobiota wordt steeds meer gezien als een symbiotische partner in het behoud van een goede gezondheid. Onderzoek naar de rol van de darmmicrobiota van de mens in psychiatrische aandoeningen, wordt momenteel gezien als één van de meest veelbelovende onderzoeksrichtingen in het vakgebied van zowel de darmonderzoeker alsmede in de psychiatrie & psychologie.

Onderzoeken naar rol microbiota

Vooral bij autisme is veel onderzoek gedaan naar de rol van de microbiota. Het is aangetoond dat de microbiota een belangrijke rol speelt in de controle en ontwikkeling van de hersenen van de gastheer. Een recent gepubliceerd review artikel (Fond et al, 2015) geeft een mooi overzicht van de huidige kennis over de associatie tussen microbiota dysbiose en veelvoorkomende psychiatrische aandoeningen. In het artikel wordt benadrukt dat de auteurs toekomstige mogelijkheden zien om psychische aandoeningen te behandelen met pre-, probiotica en voeding.

Probiotica

Nog recenter, begin april, werd er een studie gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behaviour and Immunity met een van de formuleringen van Winclove. Onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam beschreven dat het innemen van dit probiotisch product, gedurende 4 weken, gezonde studenten minder vatbaar maakte voor negatieve gedachten die geassocieerd worden met depressie. Deze resultaten geven aanleiding om meer onderzoek te doen naar de rol van probiotica in de ondersteunende of preventieve behandeling van depressie.

Referenties

1. Fond G, et al. The ‘‘psychomicrobiotic’’: Targeting microbiota in major psychiatric disorders: A systematic review. Pathol Biol (Paris) 2015 Feb;63(1):35-42.
2. Steenbergen, L., et al. A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain Behav. Immun. (2015)

27
November
2015

darmmicrobiota

probiotica

Hersenen

Prebiotica