30
December
2019

Belangrijke oorzaak eczeem bij jonge kinderen ontdekt

Uit onderzoek blijkt dat korte keten vetzuren (KKVZ) een rol spelen bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd.

Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een Nederlands onderzoek naar eczeem bij jonge kinderen [1]. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat korte keten vetzuren (KKVZ) een rol spelen bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd.

Eerder toonden de onderzoekers aan dat het geven van een specifiek ontwikkeld probiotisch mengsel (Ecologic® PANDA) in de eerste drie maanden van het leven van kinderen met hoog risico op eczeem een beschermend effect heeft op de ontwikkeling ervan [2]. Het effect was significant tot het tweede levensjaar. Daarna bleef het absoluut aanwezig, maar niet meer significant.

Om de onderliggende mechanismen te verklaren, keken de onderzoekers naar de metabolietprofielen (bacteriële stofwisselingsproducten) in de ontlasting van drie maanden oude zuigelingen. Ze vonden hogere concentraties KKVZ (butyraat en acetaat) bij gezonde kinderen vergeleken met kinderen die later eczeem ontwikkelden. De onderzoekers concludeerden dat lagere niveaus KKVZ vooraf lijken te gaan aan de 'zichtbare' ontwikkeling van eczeem.

Deze resultaten benadrukken de mogelijke rol van bacteriële metabolieten bij de ontwikkeling van het afweersysteem, zelfs voor de zichtbare uiting van een allergie. De bevindingen zijn in lijn met andere studies naar de mogelijke rol van butyraat en andere KKVZ bij het ontstaan van eczeem. [3, 4] Butyraat speelt een belangrijke rol bij de differentiatie van regulerende afweercellen in het lichaam. Butyraatproductie in het lichaam kan o.a. worden gestimuleerd door probiotica.

De onderzoekers denken dat het geven van een probiotisch mengsel aan moeder en pasgeboren kind leidt tot hogere niveaus KKVZ. Dat kan het tijdelijke preventieve effect van probiotica verklaren op de ontwikkeling van eczeem.

Referenties

1. Kim et al (2015), Probiotic supplementation influences faecal short chain fatty acids in infants at high risk for eczema.
2. PandA study, Niers et al (2009), The effects of selected probiotic strains on the development of eczema (the PandA study).
3. Böttcher et al (2000), Microflora-associated characteristics in faeces from allergic and nonallergic infants.
4. Nylund et al (2014), Intestinal microbiota during early life – impact on health and disease.

27
November
2015

korte keten vetzuren

KKVZ

eczeem

probiotica