23
December
2019

ME en de darmmicrobiota

Hoewel de precieze oorzaak van ME nog onbekend is, duidt onderzoek op een mogelijke rol van de microbiota.

Bij myalgische encefalomyelitis (ME), ook wel bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom, is er sprake van een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg. De aandoening wordt gekenmerkt door chronische vermoeidheid, maar patiënten hebben vaak ook last van bijvoorbeeld spierpijn en hoofdpijn. Er is geen genezende therapie en de huidige behandeling werkt niet voor alle patiënten.

Mogelijke rol microbiota bij ME

Hoewel de precieze oorzaak nog onbekend is, duidt onderzoek op een mogelijke rol van de microbiota. Zo hebben ME-patiënten vaak last van darmproblemen, waaronder het prikkelbaredarmsyndroom. Ook zijn er bij ME-patiënten verhoogde concentraties antilichamen tegen LPS in het bloed gevonden.1 De aanwezigheid van LPS (lipopolysaccharide, onderdeel van het membraan van gramnegatieve bacteriën) in het bloed is het gevolg van verhoogde darmpermeabiliteit en heeft een sterk ontstekingsbevorderend effect.

Onderzoek

Een recent onderzoek laat nu zien dat er verschillen zijn tussen de darmmicrobiota van ME-patiënten en die van gezonde individuen.2 In dit onderzoek werd van 48 ME-patiënten en 39 gezonde individuen de samenstelling van de darmmicrobiota bepaald, evenals een aantal ontstekingsindicatoren, zoals de hoeveelheid LPS in het bloed. De ME-patiënten bleken een lagere bacteriële diversiteit te hebben met een groter aantal pro-inflammatoire bacteriesoorten. Daarnaast hadden ze een significant verhoogde LPS-concentratie. Dit speelt mogelijk een rol bij de ontstekingssymptomen geobserveerd in ME. Verder onderzoek is nodig om de precieze rol van de darmmicrobiota bij ME te bepalen. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe therapeutische strategieën om ME te behandelen, zoals het gebruik van probiotica om de dammicrobiotasamenstelling te herstellen.

Referenties

1. Maes, M., Mihaylova, I., & Leunis, J. C. (2007). Increased serum IgA and IgM against LPS of enterobacteria in chronic fatigue syndrome (CFS): indication for the involvement of gram-negative enterobacteria in the etiology of CFS and for the presence of an increased gut–intestinal permeability. Journal of affective disorders, 99(1), 237-240.
2. Giloteaux, L., Goodrich, J. K., Walters, W. A., Levine, S. M., Ley, R. E., & Hanson, M. R. (2016). Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome, 4(1), 30.

4
January
2017

ME

Chronische vermoeidheidssyndroom

darmmicrobiota

PDS